pexels-element-digital-1051071

De ideale gids om een auto op naam te zetten

Je hebt je de ideale tweedehands auto gevonden en bent blij met je aankoop. Nu is het nog zaak om te zorgen dat je in de auto kunt gaan rijden. Daarvoor moet de auto ook op papier jouw eigendom zijn. Nadat je een auto gekocht hebt van een particulier kun je de auto op naam zetten. Dan kun je met de auto de weg op en de auto laten verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Dat overzetten van auto op naam lijkt vaak een heel gedoe en dat is het ook. Toch is het makkelijker dan je denkt. We leggen jou in deze gids precies uit welke stappen je moet zetten om je nieuwe auto op jouw naam te zetten. Hiermee wordt het overzetten een fluitje van een cent.

Controleer kentekenbewijs en tenaamstellingscode

Een auto op naam zetten kan alleen als het kentekenbewijs van de verkoper ook echt het laatst afgegeven kentekenbewijs bij de tweedehands auto is. Daarnaast moeten de kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Het is aan te raden om dit te checken voordat je de betaling doet. Zo weet je zeker dat je de auto koopt van de rechtmatige eigenaar een dat je niet voor de gek gehouden wordt. Je kunt dat gratis doen op de website van RDW onder kentekencard controleren.

Check of je aan de voorwaarden voldoet om auto op naam te zetten

Om een auto op naam te kunnen zetten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet minimaal 18 jaar zijn, in Nederland wonen en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Als dat niet zo is, kun je geen auto op jouw naam zetten. Verder kun je het kenteken alleen op je eigen naam laten overschrijven en niet op die van iemand anders. Het kentekenbewijs moet compleet zijn en kloppen. Zonder dat is de verkoper geen rechtmatig eigenaar van de auto en kan hij/zij de auto ook niet overdragen. Dat heb je als het goed is al voor je aankoop gecontroleerd. Dus dat moet goed zitten.

Kies of je online auto op naam zetten wilt regelen of via een loket

Vervolgens kun je kiezen hoe je de tweedehands auto op naam gaat zetten. Dat kan via een loket of je kunt het zelf online regelen. Als je het overschrijven wilt laten doen, dan kun je dat regelen bij een kentekenloket, een RDW-balie of bij een RDW-keuringsstation. Als je het op naam zetten van je occasion online wilt regelen dan moet je aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen. Je hebt de kentekencard en de tenaamstellingscode van de auto nodig. Met een kentekenbewijs dat nog op papier is gezet, is het niet mogelijk om online over te schrijven. Daarvoor kun je gewoon bij het loket terecht. Voor het online overschrijven heb je verder een identiteitsbewijs nodig dat voorzien is van een chip en je smartphone moet beschikken over een NFC chiplezer. Dat is nodig om online je identiteit te kunnen checken.

Auto op naam zetten bij een erkend loket

Als je kiest voor tweedehands auto op naam zetten bij een erkend loket gaat dat als volgt in zijn werk. Zoek het dichtstbijzijnde loket. Dat kun je online vinden. Je gaat met de kentekencard en de tenaamstellingscode of het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs naar het loket. Van de medewerker ontvang je dan een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs dat bestemd is voor de verkoper. Het voertuig staat nu op jouw naam. Na een werkdag word je het nieuwe kentekenbewijs toegestuurd samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Als je voor 16 u bij het loket bent, kan dat nog dezelfde dag geregeld worden. Het is aan te raden om de tenaamstellingscode ergens goed te bewaren.

Online auto overzetten op naam

Als je aan de voorwaarden voldoet kun je ook online je auto op naam laten zetten. Daarvoor moet je eenmalig je identiteitskaart laten checken via de DigiD-app. Als dat gelukt is kun je met de knop ‘voertuig overschrijven’ de overschrijving betalen met ideaal. Je gaat dan een aantal mails ontvangen. Pas na het ontvangen van de tweede mail is je occasion echt overgeschreven op jouw naam. Je ontvangt daarna nog een derde mail met deel 1 van de tenaamstellingscode. Die moet je goed bewaren. Dan krijg je nog het vrijwaringsbewijs dat je kunt uitprinten en aan de verkoper overhandigen. Via de post ontvang je dan het tweede deel van de tenaamstellingscode en dan heb je alles compleet. Hiermee kun je ook de auto verzekeren.