pexels-kindel-media-9799996

Keuzehulp: Elektrisch rijden of hybride

Elke dag wordt de (deels) elektrische auto steeds populairder. Met deadlines zoals die in Engeland vastgesteld zijn om per 2030 geen auto’s met brandstofmotoren meer te verkopen, wordt de vraag nóg groter. Maar moet je nu kiezen uit elektrisch rijden of hybride? En wat is het verschil eigenlijk? Met deze keuzehulp: elektrisch rijden of hybride, word je geholpen in jouw keuze.

Klassieke hybride

De eerste mogelijkheid die je hebt om te kiezen is de zogenaamde ‘klassieke hybride’ auto. Dit is en auto die zowel een brandstofmotor heeft als een elektrische motor. Beide motors functioneren afhankelijk van de vraag en aanbod tussen gebruiker, auto en brandstof/accu. De hybride auto is de meest eenvoudige en tevens minst dure oplossing voor een auto. De batterij wordt tijdens het rijden opgeladen, waardoor je nooit ergens aan een stekker komt te staan. Deze auto is aan te raden voor gebruikers die vaak door de stad rijden of files rijden. Je kunt zelfs stellen dat een klassieke hybride auto het verbruik van een diesel kan evenaren, bij het juiste gebruik.

Plug-in hybride

In tegenstelling tot de klassieke hybride wordt de plug-in versie opgeladen door een externe stekker. De werking van de motoren zijn hetzelfde; deels brandstof, deels elektrisch. De batterij van deze plug-in hybride auto’s zijn wel groter dan die van de klassieke hybride waardoor je al snel zo’n 40 kilometer volledig elektrisch kunt rijden, terwijl bij de klassieke hybride de brandstofmotor meer ondersteunt dan vervangt. Dit type hybride heeft als extra voordeel dat in bepaalde milieuzones de klassieke variant niet is toegestaan, maar de plug-in modellen wel. De plug-in hybride auto’s leveren het meeste voordeel op als je lange afstanden rijdt en daarbij gebruik kan maken van het elektrische deel.

Elektrische modellen

Er komen in deze tijd steeds meer volledig elektrische auto’s op de markt. In de aankomende vijf jaar worden er maar liefst 25 (!) modellen verwacht van de diverse automerken. De fabrikanten zijn bezig met het ontwerpen van grotere batterijen zodat het ook loont om volledig elektrisch te rijden en niet dat je elke 50 kilometer eerst moet laden. Op dit moment halen bepaalde modellen reeds 400 kilometer actieradius met niet al te veel snelweggebruik.

Het ‘tanken’ oftewel (snel)laden van de elektrische auto gaat nog niet zo snel als met een brandstofmotor. Wel worden de mogelijkheden steeds beter, waarbij sommigen met een normale lader nog op 1,5 uur zitten weten anderen het opladen te beperken tot een 20 minuten met een snellader. Het doel is dat het dagelijks laden van de elektrische auto geen hinder geeft.

De elektrische auto’s zijn in verhouding duurder, maar er zijn ook subsidieregelingen bij de overheid die je kunnen helpen in de aanschaf. Op de website van RVO staat alle informatie over de regeling en hoe je deze regeling kunt gebruiken.

Klimaat

Zoals de omschrijvingen van de auto’s en hun aandrijving al doet vermoeden komen de elektrische auto’s uit de bus als meest klimaatvriendelijk. Doordat de elektrische auto’s helemaal geen fossiele brandstoffen gebruiken, drukken zij ook niet het klimaat. De hybride auto’s zijn ten opzichte van normale fossiele brandstof-voertuigen zeker klimaatvriendelijker en zitten daardoor in de middenklasse.

Een van de vele vragen die de laatste tijd speelt is hoe kan een elektrische of hybride auto nu klimaatvriendelijk zijn als de batterij chemisch is. Er wordt namelijk gekeken naar de CO2-uitstoot die beduidend lager is, namelijk zo’n 60% vermindering. Deze berekening bevat ook het fabriceren van de batterij, de auto en het gebruik van zo’n 220.000 kilometer.

Desondanks ontwikkelt de autobranche zich steeds verder door te zoeken naar oplossingen om de levensduur van batterijen steeds verder te verlengen en de grondstoffen van de productie te beperken. De klimaatvoordelen worden dus met de jaren groter.

Waterstofauto

De waterstofauto wordt ook al een langere tijd ontwikkelt met als doel het klimaat te ontlasten. Waterstof auto’s hebben over het algemeen een grotere actieradius dan de elektrische auto, maar je kunt niet overal deze auto’s (waterstof)tanken. Daar komt bij dat de auto een brandstofcel gebruikt om de elektriciteit uit waterstof te halen zodat de auto kan rijden. Bij dit proces gaat veel energie verlorenen is een elektrische auto efficiënter. Deze twee factoren maken het dat de waterstofauto op dit moment nog niet zo populair is en er meer onderzoeken worden gedaan naar het verbeteren van de elektrische en hybride auto’s.

Afhankelijk van jouw voorkeuren en wezen kun je via deze keuzehulp: elektrisch of hybride een betere keuze maken bij jouw nieuwe auto aankoop. Welke keuze het ook wordt, het is belangrijk dat je goed jouw wensen bekijkt en een auto zoekt die bij jou en jouw dagelijkse bezigheden past.

TEST 12345