Tweedehands auto kopen? Hier moet je op letten!

Corona heeft een belangrijke invloed gehad op de enorme stijging van de verkoop van tweedehands auto’s. Op het moment dat je de keuze maakt om een tweedehands auto aan te schaffen, kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Tweedehands auto kopen? Hier moet je op letten.

Op social media circuleerde recent een mooie post rond van een verkoper die zijn Mercedes te koop had gezet. Voor hij de foto’s had gemaakt is de auto door de wasstraat geweest, een goede tekst geschreven en werd de advertentie geplaatst. Het grappige aan de post is dat hij vergeten is om een XL-flacon motorolie uit de achterbak te halen, die op een van de advertentie foto’s eruit springt. De onbedoelde boodschap was natuurlijk dat de auto veel olie zou verbruiken, geen aanrader om te kopen.

 

Tweedehands auto kopen? Rondje rijden

Sommige mensen kopen een auto zonder er ooit in gereden te hebben en sommigen zelfs zonder überhaupt ingestapt te zijn. Nooit doen, ga altijd even zitten. Check de kilometerstand, rij een stukje en doe wat je normaal ook met jouw eigen auto zou doen. Doet de verkoper lastig omdat de auto vervelend geparkeerd staat tussen anderen? Gewoon vol houden, voel een auto voor je hem daadwerkelijk aanschaft. Rij een stukje snelweg, de stad, parkeer hem, controleer in ander (dag)licht of er beschadigingen zijn. Zo kun je optimaal je onderhandelingsruimte bepalen en kom je minder snel voor gebreken te staan, zoals gekke geluiden tijdens het rijden of het stuur dat naar rechts trekt.

Controleer de administratie

Misschien is deze tip wel te voor de hand liggend, maar hij wordt makkelijk vergeten in het enthousiasme bij het kopen van een nieuwe auto. Controleer de administratie van de auto. Denk hierbij aan het (digitale) onderhoudsboekje, of de tellerstand van de kilometers logisch zijn aan de hand van het kenteken en controleer of de beurten zijn uitgevoerd en welk onderhoud eraan komt.

Tweedehands auto, hoe moet je onderhandelen?

Als een tweedehands auto kopen op je to do-list staat, wil je natuurlijk niet te veel betalen. Als die auto-gekke oom niet in jouw familie zit is het aan te raden om de koerslijsten te bekijken alvorens je een deal sluit met de verkoper. Als de occasion bij de verkoper zonder reden duizend euro meer kost dan vermeldt, weet je dat er veel onderhandelingsruimte zit. Ook is het verstandig om je niet vast te leggen bij de dealer op één model, want vraag en aanbod gelden hier ook. Zet een pokerface op, want een verliefde klant verliest zijn zakelijke onderhandelingskracht. Neem tot slot ook rustig je bedenktijd van minstens twee dagen. Als de dealer zegt dat er haast bij is geboden, want morgen komt er een ander stel kijken dat hem ook wil kopen – lekker laten gaan. Een auto is meer dan een brood bij de bakker en daar moet je goed over nadenken.

Je hebt je bedenktijd genomen en de auto wil je aanschaffen, zorg dan dat het laatste onderhandelingsgesprek goed verloopt. Als je jouw oude auto wil inruilen, zorg dat deze er verzorgd uit ziet zodat de dealer ziet dat je er goed mee om gegaan bent. Zodra je een ‘nog te betalen’ bedrag krijgt, rond dit als tegenvoorstel af naar beneden. Er zullen weinig verkopers op 200 of 300 euro de deal laten klappen en het scheelt jou toch een aardig centje. Tot slot kun je nog cliché de materialistische zaken naar voren schuiven, zoals die iets oude banden zonder meerkosten laten vervangen.

Garantie, hier moet je op letten

Sinds vijf jaar is het verplicht dat je als koper de auto zo mee kan nemen bij de verkoper vandaan, zonder de welbekende ‘kosten rijklaar maken’. Daarnaast is het verplicht dat er een geldende APK op de auto zit en voldoende brandstof om het dichtstbijzijnde tankstation te redden. Ook zonder extra aangekocht garantiepakket, zit er garantie op je aankoop. De omschrijving en het beroep op deze garantie is enigszins lastig. De auto moet immers voldoen aan ‘hetgeen je ervan mag verwachten’. Bij een model uit 2020 gelden dan dus andere eisen dan een model uit 2002. De grens is dus een grijs gebied, maar de bewijslast ligt zeker het eerste half jaar bij de verkoper. Erna wordt de garantiebepaling vrijwel wettelijk uitgesloten.

Het is als koper verstandig om expliciet te vragen of de auto gebreken heeft, immers heb je als koper onderzoek plicht. Daarnaast heeft de verkopende partij de plicht om een eerlijk antwoord te geven. Als er gebreken naar voren komen, laat deze dan in het koopcontract opnemen en zo nodig een expliciete vermelding van de reparatie.

Met deze Tweedehands auto kopen? Hier moet je op letten –tips moet de aanschaf vanaf nu geen verrassingen meer opleveren.

De eerste stappen

Voordat je daadwerkelijk de auto gaat bekijken moet je eerst de advertentie aandachtig doornemen. Is de vraagprijs reëel tegenover het overige aanbod of is het misschien wel veel te mooi om waar te zijn? In dat geval klopt er meestal iets niet. De eerste vragen die je hebt over de auto kun je ook telefonisch stellen of per e-mail. In het geval van een particuliere verkoper kun je ook informeren waarom de auto wordt verkocht.

Controleer alle gegevens

Belangrijk is dat alle gegevens van zowel de persoon die de auto verkoopt maar ook het voertuig zelf in orde zijn. Vergelijk het kentekenbewijs met een identiteitskaart van de verkoper. Zo weet je zeker dat de auto daadwerkelijk van deze persoon is. Bekijk ook of het vertoonde chassisnummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer dat op de auto staat. Zo voorkom je dat je een eventuele gestolen auto overneemt. Vraag ook of er een onderhoudshistorie aanwezig is en controleer deze op alle punten. Via de website van de RDW kun je een aantal gegevens opvragen zoals hoelang er nog keuring op de auto zit maar ook hoeveel mensen de auto in bezit hebben gehad.

Beoordeel het uiterlijk van de auto

Je wilt natuurlijk in een auto rijden die er spik en span uitziet. Loop rond de auto en controleer of er schade of krassen aanwezig zijn. let er ook op dat de naden niet schuin lopen. is dat wel het geval is de kans groot dat de auto in het verleden schade heeft gehad. Dat kan in de toekomst vervelende gevolgen hebben. Bekijk ook of er roest aanwezig is op de auto en controleer of de ramen allemaal in orde zijn.

Een kijkje onder de motorkap

Onder de motorblok gebeurt het allemaal en daar moet zeker goed naar gekeken worden. Richt je ogen op de motorblok en controleer of er geen druppels te zien zijn of dat de motor vet is. Wanneer dit wel zo is het mogelijk dat de motor olie lekt met alle gevolgen van dien. Het wordt aangeraden om na de proefrit dit opnieuw te controleren omdat verkopers het blok nog wel eens goed willen schoonmaken. Dit kan je beoordeling beïnvloeden. Open verder even het koelvloeistofreservoir om te kijken of de vloeistof die er in zit helder is. Check tot slot even of de oliepijl op orde is.

Een proefrit maken

Dan komt nu het leukste gedeelte. Het maken van een proefrit in je mogelijk nieuwe auto! De auto moet soepel schakelen en de aangrijppunt mag niet te hoog zijn. Laat je oog ook vallen op de toerenteller en controleer of er geen haperingen zijn. In de bochten maar ook wanneer je over drempels rijdt zou je geen geluiden mogen horen. Zorg daarom dat je tijdens de proefrit de radio uit hebt staan zodat je dit goed kunt horen. Probeer verder alle knoppen en functies uit en controleer het dashboard goed. Er mogen geen waarschuwingslampjes branden want dat duidt erop dat er iets niet goed is. Tot slot moet je checken of het voertuig stabiel is en niet naar links of rechts trekt. Dit kun je eenvoudig doen door snelheid te maken, je handen van het stuur te houden en vervolgens de rem in te trappen.